Osa 3/3: Anna Perhon hajusteettomuus-kokeilu toi arkeen pysyviä muutoksia

Sitä mukaa, kun tuoksuttomien purkkien sisältö väheni, aloin tarkastella koko kotiani kriittisellä silmällä. Miten arkea kodin seinien sisällä voisi selkeyttää? Mistä voi luopua, mitä ilman arki voisi olla helpompaa?

Teen tätä säännöllisin väliajoin: joskus inspiraatio tulee kirjoista tai lehdestä, joskus kauniista Instagram-kuvasta (jossa ei ole epämääräisiä kasoja, appelsiininkuoria tai nuutuneita kukkia), joskus vain siitä epämääräisestä tunteesta, että asuntoon pitää saada lisää happea – sitä, mitä kiinalaiset kutsuvat qi´ksi.

Joskus on mennyt överiksi, kuten eräänä helmikuisena iltapäivänä, kun siivosin rivakalla kädellä koko huushollin, avasin ikkunat ja ripottelin lattialle merisuolaa feng shui-videon innoittamana. Ikävä kyllä unohdin (!) ikkunat auki, kun lähdin kauppaan, joten asunnossa oli noin yhdeksän astetta lämmintä ja suolaan liukastelevia ärtyneitä perheenjäseniä, kun palasin takaisin. 
 
Mutta noin lähtökohtaisesti turhan karsiminen kodissa kannattaa. Ensin pitää kuitenkin miettiä, mitä karsiminen ja yksinkertaistaminen omalla kohdalla tarkoittaa. 
 
Järjestys sekoitetaan usein, erityisesti Konmari-buumin jälkeen, äärimmäiseen askeettisuuteen. Luin hiljattain jutun naisesta, joka oli konmarittanut kodistaan kaiken – kyllä, kaiken – sänkyä, televisiota ja välttämättömiä keittiötarvikkeita lukuun ottamatta. Asunto näytti kuvassa hengettömältä, kuin uutta asukasta odottelevalta. Jutussa nainen mietti, menikö sittenkin vähän överiksi.
 
Itse en ole minimalisti. Kodissamme on runsaasti kirjoja, pikkuesineitä, esillä olevia ruokatarvikkeita ja röykkiöittäin sisustustyynyjä. Mutta jokin kuudes aisti kertoo, milloin on aika tyhjentää kaappeja, oikoa lehtikasoja ja käydä laatikot läpi.
 
Itselleni hyvää fiilistä kodissa tuottaa eniten käytettävyys ja toimivuus. Se, että asiat löytyvät omilta paikoiltaan, että ne toimivat kuten pitääkin (ei, et tule koskaan korjauttamaan sitä neljä vuotta sitten vähän hajonnutta hiuskiharrinta) ja että kotiin voi tulla ilman välitöntä harmia siitä, että joku repsottaa tai on tiellä. Tai huonoa omatuntoa siitä, että kaapissa luuraa romua, jota ei koskaan käytä.
 
Kodin pitäisi olla paikka, jossa ympäristö herättää myönteisiä, levollisia tuntemuksia. Mitä enemmän sotkut ja ylimääräinen roina lyövät silmille, sitä hankalampi kodissa on toteuttaa yhtä elämän tärkeimmistä tehtävistä: lepoa ja lataamista. 
 
Ajattelenkin, että kaikki se, minkä voi systematisoida, kannattaa tehdä. Asioille omat paikat, tavaroiden kierrätykselle kunnollinen systeemi, ja jokaista sisään tulevaa tavaraa kohden kaksi ulos. Ja jos jonkin asian voi hoitaa kolmessa minuutissa, se kannattaa tehdä.
 
Tavoite ei ole pitää kotia jatkuvassa valmiudessa olevana edustustilana, vaan vapauttaa aikaa sille, mikä on tärkeintä: olemiselle. Kun ympäristö ei jatkuvasti harmita ja vie kaistaa, pystyy keskittymään itselle aidosti tärkeisiin ja iloa tuottaviin asioihin. Selkeys kurittaa myös kiirettä. Kun etsimiseen ja jatkuvaan siivoskeluun ei tarvitse käyttää aikaa, on mahdollista käyttää enemmän aikaa oleelliseen.
 
Teemme tuhansia mikrovalintoja päivittäin. Nekin kuormittavat meitä. Mutta kun joku sujuu automaattisesti, aikaa ja bensaa säästyy kivampiin asioihin kuin sen pohtimiseen missä sakset taas ovat. Tästä syystä rakastan rutiineja. Tylsien asioiden automatisointi on sijoitus rauhallisempaan vapaa-aikaan.
 
LV-yhteistyö tuotti pienen, pysyvän palikan tätä rauhaa omaan arkeeni: pesuaineet ja osa vartalonhoitotuotteista vaihtui pysyvästi tuoksuttomiksi LV-tuotteiksi. Tuotteet ovat nyt säilöttynä nettiruokakaupan suosikkeihini, enkä joudu enää pähkäilemään pesuainehyllyjen ääressä minkä kymmenistä merkeistä tällä kertaa valitsisin.
 
Pieneltä tuntuva asia muuttuu merkityksellisemmäksi ajan mittaan. Yksi hyvä valinta tänään – vähemmän ympäristöä kuormittavia kemikaaleja, vähemmän häsäämistä, vähemmän valintoja – kasvaa pitkällä aikavälillä pysyväksi muutokseksi.
 
Arjen helpottaminen on ytimeltään tätä: mitättömän tuntuisia asioita, joista kasvaa lopulta pysyvä osa elämää. Pysyvää yksinkertaisuutta, arkirauhaa. 
 

Lue juttusarjan aiemmat osat:

Osa 1: Anna Perho rakastaa tuoksuja mutta alkoi silti karsia niitä - miksi?

Osa 2: Anna Perho testaa - 12 viikkoa ilman hajusteita

Kuuntele myös Radioplay.fistä Anna Perhon ja Jenni Pääskysaaren podcast Yksinkertaisesti kotona, jossa he kertovat LV:n haastamina hajusteettomuuskokeilustaan ja sen tuloksista. Ilmoille tuulahtaa lisäksi keskustelua kodin aistikkuudesta, kemikaaliövereistä ja kaipuusta yksinkertaiseen elämään.

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

LV SOSIAALISESSA MEDIASSA

Plussa-kortti mukaan ja ostoksille – nyt saat –15 % ihan kaikista LV-tuotteista K-Citymarketeissa💙 Tarjous voimassa 31.8.2019 asti.

6 päivää sitten

38 tykkääjää 2 jakoa

Aurinkopäivien jälkeen iho kaipaa hemmottelua. LV Kuorintavoide poistaa aurinkorasvan jämät, ja LV Kasvovoide 24h käy myös kasvonaamioksi: anna vaikuttaa vähintään 10–15 min ja huuhdo pois tai pyyhi LV Kasvovedellä tai LV Misellivedellä😊

Yksi kuukausi sitten

43 tykkääjää

Näillä ilmoilla onnea on tehokas dödö😌 LV:n hajusteettomat ja väriaineettomat antiperspirantit suojaavat tehokkaasti mutta hellävaraisesti. Löydät ne päivittäistavarakaupoista.

Yksi kuukausi sitten

45 tykkääjää

Kesällä mennään välillä ilman meikkiä, mutta muista silti puhdistus!☝️ LV Kosteuttava Misellivesi 3 in 1 puhdistaa ihon epäpuhtaudet helposti ja nopeasti, ja kaupan päälle saat kosteutetun ja raikkaan tunteen. Kätevä esim. veneessä, mökillä ja festareilla!🤩

Yksi kuukausi sitten

61 tykkääjää 4 jakoa

Tuoksufriikeiksi tunnustautuvat Perho & Pääskysaari juttelevat LV:n sponssaamassa bonus-podcastissaan mm. kemikaaliövereistä, tuoksumuistoista ja kaipuusta yksinkertaiseen elämään. Miten sujui arki (ja juhla) ilman hajustettuja tuotteita – käy kuuntelemassa😊👇

2 kuukautta sitten

37 tykkääjää 2 jakoa

Kertyykö kylppärin kaappiin puolityhjiä purkkeja ja puteleita, käyttämätöntä kosmetiikkaa ja vanhentuneita voiteita? Kierrätä turhat tavarat LV:n ohjeilla helposti ja osallistu kisaan💙 Lue lisää ja osallistu: www.sopivastivahemman.fi/

2 kuukautta sitten

32 tykkääjää 7 jakoa

Kisaparta saa rehottaa sunnuntaihin – sitten ajetaan💪🦁🇫🇮 Ilman hajusteita ja väriaineita, totta kai.

3 kuukautta sitten

22 tykkääjää 1 jakoa

Onnistuuko bikinirajan sheivaus ilman näppyjä ja kutinaa?🤔 Lue LV:n vinkit intiimialueen sheivaukseen👇

3 kuukautta sitten

27 tykkääjää 3 jakoa

Ei sinne alakertaan kannata ihan mitä vaan laittaa😬😁 Uusi LV Intiimipesuvaahto puhdistaa ja raikastaa herkän intiimialueen hellävaraisesti – ilman mitään ylimääräistä, kuten hajusteita tai väriaineita. LV Intiimihoitovoide kosteuttaa, suojaa ja rauhoittaa herkkää ihoa, myös sheivauksen jälkeen. Tutustu tuotteisiin👇💙💙💙

3 kuukautta sitten

19 tykkääjää 1 jakoa

Kuivuudesta kenkkuileva hiuspohja kaipaa huolenpitoa💆 Nämä ihan uudet LV Prebiootti -hiustenhoitotuotteet ovat hellävaraisia ja tehokkaasti kosteuttavia täsmätuotteita. Prebiootti parantaa hyödyllisten mikrobien olosuhteita iholla ja auttaa pitämään hiuspohjan tasapainossa. Jaa niin mikä prebiootti?🤔 Lue lisää meidän sivuilta: http://fal.cn/igk8 P.S. Valmistettu Suomessa!🇫🇮✌🏻

5 kuukautta sitten

40 tykkääjää 4 jakoa

Hyvää muovitonta maaliskuuta!✌️ Omaa arkea on vaikea saada täysin muovittomaksi, mutta valinnoillasi voit vaikuttaa. LV Color Pyykinpesunesteen säästöpakkauksessa on jopa 75 % vähemmän jätettä kuin vastaavan kokoisessa muovipullossa. Pakkaus on helppo kierrättää muovijätteen tai energiajakeen mukana😊

5 kuukautta sitten

58 tykkääjää 6 jakoa

Maanantai, työaamu, kiire😵 Millä keinoilla sinä vähennät kiireaamujen stressiä? Onko kikkasi kenties rauhassa nautittu kuppi kahvia, vaatteiden valitseminen valmiiksi jo edellisenä iltana vai jokin muu? Kommentoi alle 😊

6 kuukautta sitten

8 tykkääjää