Osa 2/3: Anna Perho testaa - 12 viikkoa ilman hajusteita

Lähetin nostettua LV-tuotekassit eteiseemme aloin nostella purkkeja ja pesuainekanistereita kylpyhuoneeseen ja keittiön kaappeihin. Tuoksutonta tiskinpesuainetta, pyykkijauhetta, suihkugeeliä, misellivettä… 
Kun kotimme alkoi näyttää Allergialiiton hyväksymältä showroomilta, alkoi kokeilu: 12 viikkoa tuoksutonta puhtautta. 
Astuessani ensimmäistä kertaa suihkuun tein ensimmäisen havainnon: aivoni ovat niin tottuneet assosioimaan suihkurituaalini tuoksuihin, että huomasin alitajuisesti epäileväni, voivatko aineet toimia.  
Tunne oli hämmästyttävän voimakas. Suihkusta tuli vettä kuten normaalisti, tuotteet vaahtosivat kuten normaalisti, mutta silti tuntui siltä kuin ei olisi suihkussa lainkaan. 
Mitä tapahtui? 
No tottumus. 
 
Kun olen ottanut elämässäni tuhansia suihkuja, joissa ympärilläni on leijunut tuoksuvien tuotteiden kakofonia, aivot odottavat samaa kuin ennenkin. Nyt kun tuoksut oli pyyhitty tilanteesta pois, kokemus tuntui aistien tasolla erilaiselta kuin ennen. Se taas on merkki aivoille, että jotain epäilyttävää on mahdollisesti käynnissä.  
Aivoissa on kokonaan oma ”kanavansa” tuoksuille. Ne kulkevat tiettyä polkua pitkin limbiseen järjestelmään, joka yhdistää tuoksut muistoihin, mielialoihin ja tunteisiin.
Tuoksuteollisuus on tästä enemmän kuin tietoinen. Yhdistämme sitruunaisen tuoksun puhtauteen, eucalyptuksen tuoksun raikkauteen ja männyntuoksun miehiseen kuvastoon. 
(Offtopic, mutta typerin lukemani laihdutusneuvo kuuluu näin: ”Jos mielesi tekee suklaata, mene suihkuun ja käytä suklaantuoksuista suihkushampoota.” Pliis.)
Lisättyjen tuoksujen tarkoitus on alleviivata tehokkuutta ja tuotteeseen liitettäviä mielikuvia. Juuri tämä sitruunalta käryävä aine räjäyttää lian pois, tämä ihmeellinen shampoo tekee sinusta vastustamattoman, tätä deodoranttia käyttämällä saat lainata huippumallin identiteettiä. 
 
Mutta on tässä kysymys vähän muustakin. Tuoksut ovat ennen kaikkea vahvassa yhteydessä seksuaalisuuteen. 
Potentiaalisen kumppanin tuoksu ratkaisee kenet valitsemme Siksi Oikeaksi. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että – pahoittelut epäromanttisuudesta - suuteleminen on itse asiassa nuuhkimista, jossa testataan kumppanin sopivuutta itselle. 
Tuoksuteollisuus hyödyntää taitavasti tätä alitajuista skanneria. Mainokset viestivät, että omaan tuoksuun on riskaabelia luottaa. Jos oman, epäilyttävän tuoksusi sijaan suihkutat itseesi parfyymi X:ää, muutut puoleensavetävämmäksi. 
Netistä löytyvä 20-luvun suuvesimainos ilmaisee saman brutaalimmin: pahanhajuisena olet epäsuosittu. Kukaan ei halua sinua. 
Ei siis ihme, että olemme muodostaneet tuoksuista pakkomielteen. Jos pystyn torjumaan tuoksulla yksinäisyyttä ja parantamaan asemaani laumassa, niin ehkäpä suihkaisen korvan taakse vielä kolmannenkin pumppauksen sosiaalisen hylkimisen estoainetta. 
 
Tapojen muodostamiseen menee suositun populaaritieteellisen määritelmän mukaan noin 65 päivää. Omalla kohdallani tämä piti paikkansa. Reilun parin kuukauden jälkeen huomasin, että tuoksuton suihku ei enää tuntunut omituiselta. Minusta ei ollut tullut epäsuosittua (ainakaan sen enempää kuin aikaisemmin), vaikka en käryä alituiseen ylang-ylangilta.
 
Olisiko tästä elämäntavaksi? Miksi pitäisi olla? Mitä väliä? Sitä pohdin ensi kerralla. 
 

Lue lisää kokeilusta:

Osa 1: Anna Perho rakastaa tuoksuja mutta päätti alkaa karsia niitä - miksi?

Osa 3: Anna Perhon hajusteettomuus-kokeilu toi arkeen pysyviä muutoksia

Kuuntele myös Radioplay.fistä Anna Perhon ja Jenni Pääskysaaren podcast Yksinkertaisesti kotona, jossa he kertovat LV:n haastamina hajusteettomuuskokeilustaan ja sen tuloksista. Ilmoille tuulahtaa lisäksi keskustelua kodin aistikkuudesta, kemikaaliövereistä ja kaipuusta yksinkertaiseen elämään.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

LV SOSIAALISESSA MEDIASSA

Plussa-kortti mukaan ja ostoksille – nyt saat –15 % ihan kaikista LV-tuotteista K-Citymarketeissa💙 Tarjous voimassa 31.8.2019 asti.

6 päivää sitten

38 tykkääjää 2 jakoa

Aurinkopäivien jälkeen iho kaipaa hemmottelua. LV Kuorintavoide poistaa aurinkorasvan jämät, ja LV Kasvovoide 24h käy myös kasvonaamioksi: anna vaikuttaa vähintään 10–15 min ja huuhdo pois tai pyyhi LV Kasvovedellä tai LV Misellivedellä😊

Yksi kuukausi sitten

43 tykkääjää

Näillä ilmoilla onnea on tehokas dödö😌 LV:n hajusteettomat ja väriaineettomat antiperspirantit suojaavat tehokkaasti mutta hellävaraisesti. Löydät ne päivittäistavarakaupoista.

Yksi kuukausi sitten

45 tykkääjää

Kesällä mennään välillä ilman meikkiä, mutta muista silti puhdistus!☝️ LV Kosteuttava Misellivesi 3 in 1 puhdistaa ihon epäpuhtaudet helposti ja nopeasti, ja kaupan päälle saat kosteutetun ja raikkaan tunteen. Kätevä esim. veneessä, mökillä ja festareilla!🤩

Yksi kuukausi sitten

61 tykkääjää 4 jakoa

Tuoksufriikeiksi tunnustautuvat Perho & Pääskysaari juttelevat LV:n sponssaamassa bonus-podcastissaan mm. kemikaaliövereistä, tuoksumuistoista ja kaipuusta yksinkertaiseen elämään. Miten sujui arki (ja juhla) ilman hajustettuja tuotteita – käy kuuntelemassa😊👇

2 kuukautta sitten

37 tykkääjää 2 jakoa

Kertyykö kylppärin kaappiin puolityhjiä purkkeja ja puteleita, käyttämätöntä kosmetiikkaa ja vanhentuneita voiteita? Kierrätä turhat tavarat LV:n ohjeilla helposti ja osallistu kisaan💙 Lue lisää ja osallistu: www.sopivastivahemman.fi/

2 kuukautta sitten

32 tykkääjää 7 jakoa

Kisaparta saa rehottaa sunnuntaihin – sitten ajetaan💪🦁🇫🇮 Ilman hajusteita ja väriaineita, totta kai.

3 kuukautta sitten

22 tykkääjää 1 jakoa

Onnistuuko bikinirajan sheivaus ilman näppyjä ja kutinaa?🤔 Lue LV:n vinkit intiimialueen sheivaukseen👇

3 kuukautta sitten

27 tykkääjää 3 jakoa

Ei sinne alakertaan kannata ihan mitä vaan laittaa😬😁 Uusi LV Intiimipesuvaahto puhdistaa ja raikastaa herkän intiimialueen hellävaraisesti – ilman mitään ylimääräistä, kuten hajusteita tai väriaineita. LV Intiimihoitovoide kosteuttaa, suojaa ja rauhoittaa herkkää ihoa, myös sheivauksen jälkeen. Tutustu tuotteisiin👇💙💙💙

3 kuukautta sitten

19 tykkääjää 1 jakoa

Kuivuudesta kenkkuileva hiuspohja kaipaa huolenpitoa💆 Nämä ihan uudet LV Prebiootti -hiustenhoitotuotteet ovat hellävaraisia ja tehokkaasti kosteuttavia täsmätuotteita. Prebiootti parantaa hyödyllisten mikrobien olosuhteita iholla ja auttaa pitämään hiuspohjan tasapainossa. Jaa niin mikä prebiootti?🤔 Lue lisää meidän sivuilta: http://fal.cn/igk8 P.S. Valmistettu Suomessa!🇫🇮✌🏻

5 kuukautta sitten

40 tykkääjää 4 jakoa

Hyvää muovitonta maaliskuuta!✌️ Omaa arkea on vaikea saada täysin muovittomaksi, mutta valinnoillasi voit vaikuttaa. LV Color Pyykinpesunesteen säästöpakkauksessa on jopa 75 % vähemmän jätettä kuin vastaavan kokoisessa muovipullossa. Pakkaus on helppo kierrättää muovijätteen tai energiajakeen mukana😊

5 kuukautta sitten

58 tykkääjää 6 jakoa

Maanantai, työaamu, kiire😵 Millä keinoilla sinä vähennät kiireaamujen stressiä? Onko kikkasi kenties rauhassa nautittu kuppi kahvia, vaatteiden valitseminen valmiiksi jo edellisenä iltana vai jokin muu? Kommentoi alle 😊

6 kuukautta sitten

8 tykkääjää